Ο κ. Ζήσης Παπαδημητρίου ανέπτυξε στους μαθητές μας ένα θέμα σχετικά με τη μόδα, το συρμό και τα πρότυπα των νέων  και κατά πόσο μπορεί το σχολείο να συμβάλλει  στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων. Η ζωντάνια του, ο απλός και κατανοητός τρόπος της παρουσίασης του θέματός του κατάφεραν να συναρπάσουν τους μαθητές μας και να διατυπώσουν και οι ίδιοι τους προβληματισμούς τους και τις ανησυχίες τους.

Στη συνέχεια, όταν καθίσαμε με τους καθηγητές, ακολούθησε μια ζωηρή συζήτηση μεταξύ μας και ο γλαφυρός και χαρισματικός του λόγος μας καθήλωσε, ενώ ορισμένα θέματα που μας έθεσε αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης πολλών ημερών, που εξακολουθούν ακόμα να μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό τον ευχαριστούμε.

 

 

 

  

   

 

 

 

«Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε «ότι ο προορισμός της ζωής στη γη είναι κοινός, πέρα από φυλές, τάξεις, έθνη και φύλα», γιατί μόνο έτσι είναι δυνατόν να επικρατήσει η ανθρώπινη αλληλεγγύη και να θεμελιωθεί η παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων…», γράφει ο Ζήσης Παπαδημητρίου στο βιβλίο του Ο Ευρωπαϊκός Ρατσισμός.

 

 

 

  Βιογραφικό του Ζήση Δ. Παπαδημητρίου

 

Ο Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου σπούδασε αρχικά ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και στη συνέχεια κοινωνιολογία στο Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Αναγορεύτηκε διδάκτορας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Johann Wolfgang von Goethe της Φρανκφούρτης του Μάιν.

            Εξειδικεύτηκε σε θέματα βιομηχανικής κοινωνιολογίας και εργάστηκε για δώδεκα περίπου χρόνια στο διεθνούς φήμης Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας της Φρανκφούρτης, γνωστό και ως «Σχολή της Φρανκφούρτης». Παράλληλα με τις ερευνητικές του δραστηριότητες δίδαξε βιομηχανική κοινωνιολογία με την ιδιότητα του εντεταλμένου διδασκαλίας, στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Από το 1985 διδάσκει γενική και πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Tohoku της Ιαπωνίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας. Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο και κυκλοφορεί σε διάφορες γλώσσες. Από το 1995 ασχολείται με θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και κοινωνικού αποκλεισμού.