Η λογοτέχνης κ. Έλενα Αρτζανίδου επισκέφτηκε στις 12/12/2006 το Ενιαίο Λύκειο Σίνδου και μίλησε στους μαθητές μας για του έργο της και τη συγγραφική δουλειά γενικότερα. Ταυτόχρονα, και για μια εβδομάδα, λειτουργούσε έκθεση βιβλίου στο χώρο μας.

            Η Έλενα Αρτζανίδου γεννήθηκε στη Δ. Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς. Το 1979 στη Θεσσαλονίκη τελείωσε το Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας, ενώ το 1993 πήρε το πτυχίο από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ. Σήμερα εργάζεται στα Πειραματικά Νηπιαγωγεία της πόλης.

            Τον Ιούλιο του 1997 εμφανίζεται με το βιβλίο «Φιλαρέτη και Πάτης».Τρία χρόνια μετά ακολουθεί το βιβλίο «Στο μισό του ουρανού», από τις εκδόσεις Πατάκη. Το 2000 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρατηρητής το ιστορικό μυθιστόρημα «Στα χνάρια της Μορρύλου και το 2002 το παραμύθι «Η χαδιάρα φώκια», ενώ το Νοέμβρη του 2002 οι εκδόσεις Μικρή Μίλητος φέρνουν στους μικρούς φίλους το παραμύθι «Χριστούγεννα στο δρόμο του φεγγαριού». Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός το μυθιστόρημα «Τέλος φθινοπώρου», που απευθύνεται σε ενήλικες. Από τις εκδόσεις Μικρή Μίλητος, το 2003, εμφανίζονται τα εφηβικά μυθιστορήματα «Ένα ζευγάρι κόκκινα αθλητικά παπούτσια» και «Κόκκινα χρυσά παπούτσια».

 

  

 

Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν από τη γνωριμία τους μαζί της και της έγραψαν πολλά γράμματα με τις εντυπώσεις τους. Ιδού ένα δείγμα: «Η Δευτέρα για μένα ήταν μια υπέροχη μέρα και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερή που παραβρέθηκα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη γνωριμία κάποιων μαθητών με τη συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου, το σχολιασμό και την ανάλυση ορισμένων βιβλίων της.           

            Οι ώρες που βρισκόμασταν μαζί της ήταν γεμάτες ενδιαφέρον και πηγή γνώσης. Η συγγραφέας έκανε λόγο για το πώς ξεκίνησε να δημιουργεί και να μας χαρίζει φανταστικά βιβλία. Η περιγραφή γύρω από την κατάσταση στην οποία βρισκόταν εκείνη την περίοδο με ενθουσίασε. Πιστεύω πως ο τρόπος που μας προσέφερε τις εμπειρίες της ήταν αρκετά ρεαλιστικός.

            Είναι μια γυναίκα γεμάτη ψυχή. Αυτό που εκτίμησα περισσότερο είναι ότι προσπάθησε να έρθει κοντά μας και να μας προσεγγίσει ως ένας απλός άνθρωπος. Μιλούσε απλά και κατανοητά, χωρίς να «φιλοσοφεί». Κάτι ακόμα που με εντυπωσίασε είναι πως δεν φοβάται να εκφράσει τις απόψεις της και να τις στηρίζει. Μέσα από αυτό μου έδωσε να καταλάβω πως για να προχωρήσει κανείς χρειάζεται τόλμη και θάρρος. Ιδιαίτερα μου άρεσε η αναφορά της στην επίδραση των αναβολικών στο χώρο του αθλητισμού.

            Από τα βιβλία της που διάβασα, το «Τέλος φθινοπώρου» μ’ έκανε να μπω μέσα στο βιβλίο και να νιώσω την ιστορία της ηρωίδας της, της Έλλης. Όλα αυτά που μας έλεγε στη εκδήλωση γύρω από τη γέννηση του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν απίστευτα και εξωπραγματικά και μου έκαναν τόσο μεγάλη εντύπωση, που ένιωσα την ανάγκη μερικά γεγονότα της ζωής να τα αφηγούμαι και να τα καταγράφω, πράγμα που δεν έκανα μέχρι τώρα. Επίσης ο τρόπος που γράφει είναι υπέροχος, γιατί δίνει στον αναγνώστη «ωμά» τα γεγονότα της ζωής και έτσι διαφαίνεται πόσο σκληρή μπορεί να γίνει αυτή, με την ιδιοτέλεια και την κακία των ανθρώπων.

            Στην εκδήλωση μαθητές έκαναν ερωτήσεις και έτσι άρχισε ο διάλογος με τη συγγραφέα. Ο χρόνος ήταν αρκετά μικρός και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν μερικοί με απορίες. Θα ήθελα πολύ να διαβάσω κι άλλα βιβλία της κ. Αρτζανίδου και να τ’ αναλύσω μαζί της. Εύχομαι στο μέλλον το σχολείο να διοργανώσει κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους καθηγητές.

            Συγκινήθηκα και εντυπωσιάστηκα, όπως και τα άλλα παιδιά. Την ευχαριστώ που μας έκανε την τιμή να δεχτεί την πρόσκλησή μας και ήρθε να συζητήσει μαζί μας. Θα συνεχίσω να  «Τ-Ο-Λ-Μ-Ω» στη ζωή μου για να προχωρώ, όπως μας υπέδειξε κι ίδια. Ευχαριστώ την κ. Έλενα Αρτζανίδου…»