Η εκδήλωσή μας με τον λογοτέχνη Περικλή Σφυρίδη

 

«…Θυμάμαι τη μέρα που μαζί με τον μπατζανάκη μου πήγαμε να μεταφέρουμε τον μπαρμπα- Αντρέα στη νέα του κατοικία. Τον βρήκαμε τελείως μεθυσμένο. Έκλεγε καθώς δρασκέλιζε με δυσκολία, για τελευταία φορά, την εξώπορτα του κήπου του. Κι  εμείς οι άκαρδοι τον κοροϊδεύαμε τραγουδώντας: Πού το πάνε το παιδί, χελιδόνι σε κλουβί.

  Από αυτό το κλουβί τον σηκώσαμε δυο χρόνια μετά. Γι’ αυτό και τώρα αισθάνομαι τύψεις, καθώς νιώθω ότι αναπολεί το χαμένο του παράδεισο…» μας διάβασε ο λογοτέχνης Περικλής Σφυρίδης, από το διήγημά του «Η ψυχή του μπαρμπα-Αντρέα αναβλύζει». Το διήγημα ανήκει στη συλλογή «Εσωτερική υπόθεση» και το παρουσίασε ο λογοτέχνης στους μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης του Λυκείου Σίνδου, σε εκδήλωση που έγινε στο χώρο της βιβλιοθήκης, τον Δεκέμβριο του 2003.                            

     Ακολούθησαν πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των μαθητών γύρω από το έργο του συγγραφέα, όπως και  γύρω από ευρύτερα θέματα της λογοτεχνίας, όπως π.χ. πώς βιώματα μπορούν να γίνουν λογοτεχνικό κείμενο, ο ρόλος της αθυροστομίας στη λογοτεχνία ή το καλό και κακό λογοτεχνικό έργο κ.α.

    Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το διήγημα «Συμβάν εις τόπον χλοερόν», από την ίδια συλλογή, αυτή τη φορά για τους μαθητές του Γυμνασίου Σίνδου. Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους μαθητές.

    Η ζεστασιά, η απλότητα και η αμεσότητα του λογοτέχνη εντυπωσίασε τους μαθητές μας. «Δέθηκε μαζί μας και γίναμε κατευθείαν φίλοι», «Με εντυπωσίασε η αγάπη του για τα ζώα, ο καλός χαρακτήρας του και η αγάπη του προς τους συνανθρώπους του», «Με την πρώτη ματιά πίστευα πως κάτι διαφορετικό θα νιώσω και πράγματι η συμπεριφορά του, αλλά και οι αντιλήψεις του για θέματα που μας αφορούσαν με εντυπωσίασαν», ήταν λίγα από τα λόγια των μαθητών μας που αποχώρησαν ενθουσιασμένοι.

                                   Ευχαριστούμε!!!

 

 

 

 

Ο Περικλής Σφυρίδης γεννήθηκε το 1933 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως καρδιολόγος μέχρι το 1994. Διετέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης  από το 1975 έως το 1981.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1974 και συνεργάστηκε στενά με το περιοδικό Διαγώνιος. Από το 1985 έως το 1990 επιμελήθηκε την ετήσια έκδοση με ανέκδοτα κείμενα πεζογράφων της Θεσσαλονίκης Παραφυάδα. Από το 1987 είναι σύμβουλος έκδοσης (υπεύθυνος ύλης) του περιοδικού  Τραμ. Το 1966 διοργάνωσε το συνέδριο Παραμυθία Θεσσαλονίκης για την πεζογραφία της πόλης από το 1912 έως το 1995 και επιμελήθηκε τα πρακτικά του συνεδρίου, που κυκλοφόρησαν σε βιβλίο το 1997. Στο διήγημά του Το μυστικό βασίζεται η ταινία του Τάσου Ψαρρά «Η άλλη όψη», το σενάριο της οποίας έγραψε ο ίδιος μαζί με το σκηνοθέτη. Συνεργάστηκε επίσης με τα περισσότερα από τα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Περιστάσεις (ποιήματα, 1974), Η αφίσα (διηγήματα, 1977), Αντιπαροχή (ποιήματα, 1978), Χωρίς αντίκρισμα (διηγήματα, 1980), Το τίμημα (διηγήματα, 1982), Κούφια λόγια (διηγήματα, 1984), Οι καλλιτέχνες της «Διαγωνίου» (μελέτη, 1985), Τίμημα χωρίς αντίκρισμα (διηγήματα, 1986), Δώδεκα ζωγράφοι της Θεσσαλονίκης (μελέτη, 1986), Μισθός ανθυπιάτρου (διηγήματα, 1987), Από πρώτο χέρι (διηγήματα, 1989), Sαloniki Erzaehlt (ανθολογία διηγημάτων μεταπολεμικών πεζογράφων της Θεσσαλονίκης στα γερμανικά, μαζί με τη Νίκη Αϊντενάιερ, που εκδόθηκε και στα ελληνικά από το Δήμο Θεσσαλονίκης με τον τίτλο Ένδον Πόλη,1989), Χαράμι (διηγήματα, 1992), Πεζογράφοι της Θεσσαλονίκης: 1980-1990 (μελέτη,1992),Χριστιανόπουλος-Καβάφης: Αποκλίσεις σε βίους παράλληλους (μελέτη, 1993), Επτά διηγηματογράφοι της Θεσσαλονίκης (ανθολογία διηγημάτων, 1993), Εχεδώρου διηγήσεις (ανθολογία διηγημάτων 1995, κυκλοφόρησε και στα αγγλικά από τον ΟΠΠΕ «Θεσσαλονίκη 1997» το 1996), Ψυχή μπλε και κόκκινη (μυθιστορία, 1996), Παραφυάδες (κείμενα λογοτεχνίας και βιβλιοκρισίες, 1998).